MAGYAR NEMZETI GALÉRIA 2018 - Egyesülő gyűjtemény, költöző műtárgyak, bezáró kiállítások

Több mint három évig tartó rekonstrukciós munkálatok után ez év októberében nyílik meg újra a Szépművészeti Múzeum. Az intézménynek nemcsak az épülete újul meg, hanem a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményével való újraegyesítésnek köszönhetően, új koncepció alapján létrehozott állandó kiállításokkal várja majd a látogatókat.  A nagyközönség két szakaszban veheti majd birtokba a megújult intézményt és az új kiállításokat: ez év októberig a mélyföldszinti terek és most felújított Román szárny nyílik meg, az összes új állandó kiállítás pedig 2019 közepétől lesz majd látogatható.

 

A Magyar Nemzeti Galéria régi magyar gyűjteményeinek egyes állandó tárlatai a Szépművészeti Múzeum kiállításainak újrarendezésével párhuzamosan bezárnak, ugyanis a Szépművészeti kiállítási koncepciója gyökeresen átalakul: több mint négy évtizedes távollét után a magyar művészet hazatér a Szépművészetibe, így a múzeum ezt követően az egyiptomi és az antikvitás művészete mellett a 18. század végéig együtt mutatja majd be az egyetemes és a magyar művészet történetét.

A műtárgyak költöztetése miatt a Magyar Nemzeti Galériában elsőként februárban a Szépművészeti Múzeum remekműveiből összeállított időszaki kiállítás zárt be, majd májusban a korai gótikus művészetet bemutató tárlat, amelyet júniusban a késő reneszánsz és barokk kiállítás követ majd. A késő gótikus szárnyasoltárokat bemutató kiállításrész költözésének előkészítése ősszel kezdődik majd, ez a kiállítás szeptemberig lesz látogatható. Mindezekkel párhuzamosan a Szépművészeti Múzeum 1800 utáni gyűjteményének kiállítása - ideiglenesen, az Új Nemzeti Galéria megnyitásáig - felköltözik a Magyar Nemzeti Galériába, ahol így az elmúlt több mint két évszázad magyar és egyetemes művészetének remekművei lesznek láthatók. Ez a kiállítás a tervek szerint 2021-ig várja majd a látogatókat,  amikor a tervek szerint az Új Nemzeti Galéria a Városligetben megnyitja a kapuit.