KIÁLLÍTÁSOK A MAGYAR NEMZETI GALÉRIÁBAN 2018-BAN

 

 

2018-ban négy izgalmas időszaki kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában.  

Május végétől 
látható majd Julian Rosefeldt német művész Manifesto című videóinstallációja. Julian Rosefeldt 2015-ben készítette el nagyszabású filminstallációját, amely a 20. század művészetére oly jellemző manifesztumok (például a futurista kiáltvány, dadaista kiáltvány, filmkiáltvány) világát idézi fel. Rosefeldt munkája azonban ezt a mára divatjamúlt kifejezési formát aktualizálja azzal, hogy 12 különböző élethelyzetet képzel el a társadalom legkülönbözőbb rétegeiben, amelyeket egy-egy 10 perc 30 másodperces filmetűdben fogalmaz meg. Ezeknek minden esetben egy kiemelt karakter a főszereplője, melyet a zseniális, Oscar-díjas Cate Blanchett alakít. Hol tévébemondóként, hol szeméttelepen dolgozó munkásnőként, hol punkként, brókerként, vagy hajléktalan férfiként jelenik meg a filmkockákon, hogy eljátssza a szereplők életét. Mindeközben a monológok, amelyeket mond, Julian Rosefelt manifesztumokból összeállított szövegmontázsai.

Júliusban Frida Kahlo alkotásaival találkozhatnak a látogatók a Budavári Palotában. A mexikóvárosi Museo Dolores Olmedo őrzi a művész életművének számos kiemelkedő darabját: a budapesti kiállítás e gyűjtemény remekműveire épül, de kiegészül néhány más mexikói kollekció darabjaival is.  A válogatás – melyben a művész védjegyévé vált önarcképei mellett szerepelnek olyan jelentős művek is, mint az 1927-ben festett első vászonfestménye, valamint életrajzi ihletésű képek, portrék, szimbolikus tartalommal telített alkotások, rajzok, illetve fotók is – betekintést enged majd Frida Kahlo szuggesztív, ámde testi és lelki gyötrelmekkel teli belső világába, valamint az általa megélt és újrateremtett, mitikus valóságba.

Októbertől a Bacon, Freud és a londoni iskola című tárlat a modern brit festészet egyik legjellegzetesebb, legnagyobb hatású korszakát mutatja be. A válogatás, amely kulcsfontosságú alkotók műveit tárja a nézők elé, a 20. század elejétől napjainkig kalauzolja a látogatót. A kiállításra jelentős és ritkán látott festményeket kölcsönöznek európai és tengerentúli köz- és magángyűjtemények. A kiállítást a Szépművészeti Múzeumnak a londoni Tate-tel  való, hosszú időre visszanyúló, kiváló együttműködése teszi lehetővé, amelynek köszönhetően az e hónapban Londonban nyíló és nagy érdeklődéssel várt tárlat második állomása Budapest lehet.

A Magyar Nemzeti Galéria a magyar művészet meghatározó egyéniségei előtt tisztelgő sorozatát folytatva 2018-ban a modern magyar művészet egyik legjelentősebb, legmeghatározóbb alakjának, Korniss Dezső festőművésznek rendez kiállítást. A művész születésének 110. évfordulója alkalmat ad arra, hogy művészetét egy különleges nézőpontból, a hagyomány és az absztrakció szempontjából vizsgáljuk meg és mutassuk be. Korniss Dezső egy magyar gyökerű modern festészetet szeretett volna kialakítani, ugyanúgy, mint ahogy Bartók Béla tette a zenében. A kiállításon bemutatjuk, hogy Korniss Dezső művészetének egyes korszakaiban miként jelennek meg a népművészet és a kézművesség különböző emlékei, és ezeket miként alakította át sajátosan szürreális képi világának meghatározó motívumaivá. A Csak tiszta forrásból című kiállítás decembertől várja majd a látogatókat.