Önkéntes program

 

 

 

"Veletek is nagyon jó együtt dolgozni. Hozzátok járok feltöltődni energiával:-)) és ez nagyon jó érzés. Sajnálom, hogy sokan nem éreznek rá ennek az ízére. Nekem is vannak folyamatos anyagi gondjaim, rengeteget dolgozom, mégis jól érzem magam, mert segíthetek másoknak, eközben képzem magam, mind művészeti információk megszerzésével, mind a különböző nyelvek gyakorlásával. Ezen kívül az eddigi magabiztosságomat és kreativitásomat is erősíthetem. Egyszóval SZUPER itt dolgozni." Moór Gabriella – önkéntes


A Szépművészeti Múzeum önkéntes programjának ötlete 2006 augusztusában született meg – a világ nagy múzeumainak példája nyomán, melyet a Magyar Nemzeti Galériára is kiterjesztettünk 2013-ban. A kezdetekkor célunk elsősorban az információs pult hiányának pótlása volt. Ma már folyamatosan több mint százan tartanak velünk hónapról hónapra. A program kezdete óta eltelt 11 év alatt több mint 300 önkéntes több, mint 100.000 munkaórában lelkesen segítették, és segítik ma is a múzeumi kollégák munkáját, emelve ezáltal a múzeumi szolgáltatás színvonalát.

 

Színes, sokrétű csapat segíti a múzeumi szolgáltatások javítását több területen:
- az Információs Pultot kizárólag önkéntesek működtetik;
- gyerekprogramok lebonyolításában segítséget nyújtanak a Múzeumpedagógia Osztály munkatársai számára;
- a Könyvtárban segítő önkéntesek különféle, személyre szabott feladatokat kapnak; 
- a Galéria Baráti Körének népszerűsítésébe és programjainak lebonyolításába is önkénteseinket vonjuk be.
Az említett területeken kívül alkalmanként lehetőség nyílik a háttérmunkákban: a fénymásolásban, a számítógépes szerkesztésben, a nyelvi feladatokban való segédkezésre. Az önkéntesek segítségével valósíult meg a korábban a teremőrök kötetlen, angol nyelvű képzése, illetve elkészült a teljes múzeumi topográfiai felmérés is. Ezeken kívül számos apróbb ötlettel járultak már hozzá a múzeumi szolgáltatások javításához.

 

Ha csatlakozna hozzánk, vagy többet szeretne megtudni, látogasson el weboldalunkra: www.onkentes.szepmuveszeti.hu, vagy írjon e-mailt a volunteer@mng.hu címre.

 

Önkéntes tárlatvezetői program - Angol nyelvű önkéntes tárlatvezetői képzés 

A világ sok múzeumában bevált az a gyakorlat, hogy az intézmény időszakos kiállításain illetve az állandó gyűjteményekben tartanak önkéntesek is tárlatvezetéseket. Ezek ingyenes tárlatvezetések, amelyeket olyan önkéntesek vezetnek, akik korábban elvégeztek egy, a Múzeum által meghirdetett művészeti kurzust és kommunikációs tréninget. A programszervezője a Múzeumpedagógiai Osztály, További információ: docent@szepmuveszeti.hu e-mail címen, vagy 469-7180-es telefonszámon érhető el.

Homepage of the Programme>>

IKSZ - Iskolai közösségi szolgálat

A Magyar Nemzeti Galéria is fogadja az iskolai szolgálat keretein belül érkező diákokat, általában adminisztrációs háttérkisegítésben, programokra való előkészületekben, múzeumpedagógiai foglalkozások szervezésében, lebonyolításában való segédkezésben.

Meghirdetett szolgálati lehetőségek:
Jelenleg nincs szabad szolgálati lehetőség.

Kapcsolat:
Bármilyen kérdésért, információért Csuka Zsuzsannát kereshetik/kereshetitek a zsuzsanna.csuka@szepmuveszeti.hu e-mail címen.